Berichtje van /

onze Italiaanse vriend.

Je gelooft je ogen niet
wanneer je onze olijfgaard ziet.

Na een erg natte winter is de natuur ontploft. Massaal veel bloemen staan heuphoog. Alle kleuren, alle vormen, ik wist niet eens dat er zoveel natuur kan bestaan op enkele hectaren land. Het geluid van bijen is als het gezoem van een autostrade. Er gaat geen dag voorbij of ik zie een slang wegritselen of een vos passeren. En onze eeuwenoude olijfbomen zelf, die nog steeds door de Xylella Fastidiosa-bacterie bedreigd worden, blaken van de goesting om binnenkort te bloeien.
 
Het begint ook de andere boeren te dagen dat de wereld nood heeft aan een andere aanpak van de landbouw. We zien steeds minder olijfboeren gif onder hun bomen spuiten om het onkruid weg te houden. Dat heeft ook te maken met de verandering in de landbouwsubsidies. Tot vorig jaar kreeg een olijfboer een som geld per hectare land, hoe die dat land ook behandelde. Dankzij Europese regels krijgen boeren nu een veel lagere startpremie, maar wel financiële stimulansen als ze hun boomgaarden pas laat in de lente ploegen, als ze de bomen minder drastisch snoeien, als ze geen chemicaliën gebruiken, als ze de natuur wat meer voorrang geven.
 
Wij van Thomas e gli altri hebben beslist anderhalve hectare land helemaal terug te geven aan de natuur en die te laten verwilderen. Onze kleine bijdrage aan een evenwichtigere natuur voor onze kleinkinderen.
 
Onze overige olijfgaarden blijven we uiteraard zoals altijd streng biologisch behandelen. Ploegen doen we al lang niet meer, en we zullen wachten met maaien tot de zomer. En dan zullen we zonder ingrijpen toekijken tot we in oktober, november weer kunnen doen wat we nu al voor het negende jaar gepassioneerd doen: we zullen erg vroeg in het seizoen de jonge, frisse olijven uit de bomen in netten schudden. We zullen daardoor slechts weinig olijven uit de bomen halen, en uit die olijven zullen we dezelfde dag minder olie  persen, maar het zal wel de best mogelijke olie zijn die de natuur ons kan schenken. Olie waar meerwaardezoekers iets meer voor willen betalen dan voor de troep in de supermarkten.
 
Die olie van Thomas e gli altri kun je vanaf nu opnieuw bestellen. Misschien staat er nog een voorraad in jullie kast, maar tegen dat we in december leveren is die misschien weer op. En een jaar zonder ethische en biologische olijfolie, dat duurt lang.

Stel dus je bestelling niet uit tot het te laat is en ik weer moet zeggen ‘Sorry, op is op’. 

Bestellen doe je hier.

Warme groet uit het Zuiden van Italië,

Thomas (e gli altri)

PS: Men zegge het voort!
 

Een reactie achterlaten